Aktivnosti Leptirića u listopadu i rujnu

Novu pedagošku godinu započeli smo sa promjenom rasporeda centara aktivnosti u sobi dnevnog boravka. Pa smo tako oformili centar građenja, centar kuhinje, stolno-manipulativni centar, mirni centar i istraživačko-senzorni centar. Koje smo nadopunili novim sredstvima za igru.

U centru kuhinje za poticanje simboličke igre djeci nudimo kartonsku pizzu kojom potičemo matematičku kompetenciju, pojam broja i količine. Potičemo i preciznost, finu motoriku, spoznaju. Centar smo obogatili raznom praznom ambalažom, kuhinjskom vagom, spremnicima, plakatom sa dječjim rođendanima i plišanim voćem/povrćem. U istraživačkom centru kod djece potičemo razvoj senzorne integracija te potičemo vizualnu percepciju, taktilnu stimulaciju, mirisnu percepciju. Centar građenja obogatili smo kockama raznih boja i oblika te tradicionalnim igračkama.

U mjesecu listopadu koji je ujedno i mjesec knjige počinjemo sa provednom projekta „U svijetu slikovnica“ kojim djeci želimo pobliže približiti važnost knjiga i slikovnica u njihovom razvoju.

Kroz mjesec smo zajedno sa djecom i njihovim interesima obradili slikovnice „“Juha od bundeva“ i „Vrlo gladna gusjenica“ koje smo razradili po svim razvojnim područjima.

Upoznali smo se sa bundevom putem osjetila dodira ali i na način da otkrijemo njezin unutarnji sadržaj, pa smo vadili koštice koje smo kasnije koristili za aktivnosti, a bundevu koristimo za pripremu ukusne juhe od bundeve.

Nakon pročitane slikovnice djeci nudimo kolaž i škare za izradu vlastitih bundeva te time potičemo razvoj fine motorike, pravilno držanje škara, rezanje po liniji, ljepljenje, poticanje na poštivanje prostornih odnosa. Razvijamo međusobnu suradnju i djeljenje te pomaganje i uvažavanje tuđeg mišljenja.

Raznim stolno-manipulativnim poticajima kod djece razvijamo razvoj koncentracije i pažnje, partnerstvo u igri, grafomotoričke vježbe te upoznavanje sa pojmom broja i količine, a sve na temu slikovnice „Juha od bundeve“.

U odgojno-obrazovnu skupinu ugostili smo i gospođu Tajanu Sedak Benčić predsjednicu našeg upravnog vjeća vrtića koja nam se došla predstaviti na djeci najljepši način a to je čitajući slikovnicu. Čuli smo priču o ježu koja se djeci mnogo svidjela. Rado su se uključivali u razgovor nakon čitanja i poticajnim pitanjima dolazili su do zaključaka i rješenja.

Naš  projekt „U svijetu slikovnica“ nastavljamo sa interpretacijom slikovnice Vrlo gladna gusjenica .

Izradom vlastite gusjenice od plastične boce djeci dajemo mogućnost da se aktivno uključe u hranjenje gusjenice te razviju spoznaju o tome čime se hrani. Likovnim stvaralaštvom – košara puna voća, izrađivali smo svu hranu kojom se gusjenica hrani te smo stvarali zdrave prehrambene navike kod djece.

Poticajima za stolno-manipulativne aktivnosti na temu gusjenice kod djece potičemo razvoj spoznaje, intelektualne sposobnosti, upoznavanje sa bojom, brojevima i količinom. Vježbamo finu motoriku, koncentraciju, pažnju, međusobnu suradnju. Brinemo da zadovoljimo sve dječje potrebe i interese te jačamo sposobnosti i vlastito donošenje odluka.

Jačenjem spoznaje kako od gusjenice nastaje leptir likovnim izražavanjem stvaramo svoj razvojni ciklus nastanka leptira. Kod djece jačamo samopouzdanje, izražavanje putem likovnog stvaralaštva, spontano zaključivanje i stvaranje. Jačamo samostalno rješavanje problema te rješavanje problemskih situacija.

Na razini skupine proslavili smo i dane kruha. Pa smo zajedničkim snagama sami zamijesili tijesto i izradili kiflice, koje smo u suradnji sa našim kuharom ispekli i zajedno blagovali. Djeca su se aktivno uključivala u pripremu tijesta i kiflica te nisu skrivali uzbuđenje jer će te iste kiflice i jesti. Djeca su osjećala ponos i stvoren im je osjećaj važnosti što je izrazito važno za jačanje samopouzdanja.

Svjetski dan jabuka obilježili smo i u našoj skupini. Osim što smo konzumirali jabuke uživali smo i u  likovnim aktivnostima na tu temu. Djeca su oslikavala svoju jabuku te su pri tome jačali samopouzdanje, koordinaciju oko – ruka, finu motoriku, pravilno držanje kista, poštivanje prostornih odnosa i međusobnu suradnju i stvaranje.

Scroll to Top