Aktivnosti predškole u listopadu i studenome

Program predškole započeo je 10. listopada. Sve polaznike je prvi dan, uz njihovu učiteljicu i ravnateljicu dječjeg vrtića, dočekala načelnica Mladenka Mikulec. Svima je podijelila knjige koje je financirala općina Mače te zaželjela mnogo uspjeha u radu.

Nakon prvotnog upoznavanja i prilagodbe, listopad smo ispunili zabavnim aktivnostima kroz koje poboljšavamo dječju grafomoPtoriku, socijalne vještine, stvaramo radne navike, nova prijateljstva te sve ostale sposobnosti kojima stvaramo kompetencije i pripremamo se za školu. Aktivnosti su uglavnom bile u jesenskom duhu kako bismo izmjenom tih tematskih aktivnosti spontano razvili osjećaj za vrijeme i godišnja doba.

Dan kruha obilježili smo pravljenjem vlastitog tijesta i oblikovanjem raznih pekarskih proizvoda. Na taj način učimo praktične životne vještine i potičemo međusobnu suradnju.

Tijekom listopada nastavili smo s našim uobičajen aktivnostima: čitanje priča i slikovnica, vježbanje prepričavanja i govornog izražavanja, učenje prigodnih pjesama, likovno izražavanje i sve ostale već spomenute aktivnosti. Uz to, imali smo priliku prisustvovati predstavi „Jesen u šumi“ sa svim polaznicima Dječjeg vrtića „Mačići“ koji je i bio organizator. Kroz predstavu poučnog karaktera prisjetili smo se koje životinje žive u našim šumama i kako se pripremaju za dolazak zime odnosno zimski san. Djeca su bila vrlo uzbuđena, nasmijali su se, ali i pokazali lijepo ponašanje u „kazalištu“.

U posjet nam je stigla i „Zubić vila“, naša zdravstvena voditeljica Sanja, koja je održala radionicu o pravilnom pranju zubi. Djeca su najprije čula sve o Gricu i Grecu te koju hranu treba konzumirati više, a koju manje ako želimo imati zdrave zube. Radionica je bila popraćena i likovnom aktivnošću u kojoj su djeca crtala zdrave zube, pjevali su pjesmicu „Šubi dubi“ te sve zajedno zaključili sa pravim pranjem zubi u kojem ih je „Zubić vila“ navodila i davala još korisnih savjeta za pravilnu zubnu higijenu. Djeca su ponovno kroz zabavne aktivnosti naučili vrlo važnu životno-praktičnu vještinu.

U listopadu se obilježava Međunarodni dan djeteta. Povodom toga, razgovarali smo koja su to dječja prava, tko ih štiti, kome su namijenjena i slično. Vođeni mislima o poštivanju različitosti, slavljenju jedinstvenosti i nadi da su svakom djetetu sva prava omogućena, napravili smo mali plakat „Svi imamo prava“.

Sami kraj studenog obilježili smo u blagdanskom tonu pripremajući se za nadolazeće adventsko vrijeme. Jednostavnom tehnikom lijepljenja komadića salveta izradili smo prigodne ukrase za sobu. Odlučili smo se odazvati humanitarnoj akciji „Mačići za djecu pacijente Klaićeve bolnice“ na način da smo od raznih materijala napravili dekoracije koje će krasiti bolničke sobe i hodnike te na taj način uveseljavati najmlađe pacijente. Roditelji su se također pridružili humanitarnoj akciji donošenjem pidžama, pelena i vlažnih maramica za potrebite.

Scroll to Top