Tjedan zdravlja u Dječjem vrtiću Mačići

Tjedan zdravlja u vrtiću pod temom Moje zdravlje – moje pravo ovo je godine obilježen provedbom finskog programa Smart Family.

Smart Family je finska metoda savjetovanja o načinu života koja je 2006. godine razvijena u svrhu prevencije debljine u dječjoj dobi. U Hrvatskoj prevalencija djece sa prekomjernom tjelesnom masom iznosi 33.1% kod djevojčica te 37% kod dječaka. Ove godine u našem vrtiću najviše smo se bavili obrazovanjem djece o prehrani i poticanjem na tjelesnu aktivnost.

Obrazovanje o prehrani

Djeca tijekom boravka u sustavu odgoja i obrazovanja pojedu 3000 obroka, a znanstveno je dokazano da obrazovanje djece o hrani i prehrani utječe na razvoj pozitivnog stava prema hrani, stvara hrabrost za kušanje nove hrane, povećava radost u jelu te potiče djecu na donošenje boljih odluka u izboru hrane. Cilj obrazovanja o prehrani je poticanje razvoja uravoteženog odnosa djeteta prema hrani.

Tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost u obrazovnim ustanovama pravo je svakog djeteta. Cilj nam je osigurati da svako dijete ima priliku svakodnevno sudjelovati u tjelesnoj aktivnosti i uživati u njoj u okruženju koje tu aktivnost potiče.

Scroll to Top