Aktivnosti Žabica u siječnju

Nakon blagdanskog ozračja i vremena provedenog s obitelji, ponovno se okupljamo u sve većem broju na starom mjestu – u sobi odgojne skupine Žabice

Zima – Na vrata nam je pokucala zima i vrlo kratko prekrila nas snježnim pokrivačem, što nam je bio poticaj za daljnje aktivnosti. Stoga smo zimu kao godišnje doba spoznavali i istraživali njene čari putem slikovnih aplikacija i  slaganjem puzzli o godišnjim dobima. Djeca su najviše razvijala spoznaju prilikom boravka na zraku gdje su, potaknuti aktivnostima provedenim unutar sobe, istraživali okolinu oko sebe. Tu su u prvom redu bile zimske radosti: valjanje po snijegu, opipavanje, oblikovanje snijega, trčanje po snijegu, traženje mraza i komadića leda.

U aktivnosti početnog čitanja i pisanja djeca su pisala riječi: snijeg, mraz, zima, led, prema uzorku te su tako razvijali svoje predčitalačke vještine i vještine pisanja.

Pingvini, Arktik i Antarktika – u sljedeća dva tjedna upoznavali smo se s polarnim životinjama i okolinom u kojoj žive. Započeli smo s pingvinima te smo ih pobliže upoznali kroz razne knjige i enciklopedije o životinjama gdje su djeca tražila slikovne prikaze pingvina te na taj način razvijala spoznaju o njima.

U likovnim aktivnostima djeca su izrađivala pingvine od rola papira koje su bojali temperom, zatim su izrezivali kolaž papir za pojedine dijelove tijela te ih lijepili. Na tu aktivnost nadovezala se izrada 3D makete Antarktike. Kod djece se razvijala pažnja i koncentracija za detalje, te usavršavanje manipuliranja sitnih objekata i ljepila.

Likovno stvaralaštvo sastojalo se od izrade pingvina koje su djeca crtala kistom i otiskom pucketave folije na papir. Kod djece se razvijala fina motorika te vizualni senzibilitet za tehnike koja im je pobliže stvorila dojam teksture pahulje.

S obzirom na interes djece, aktivnosti smo proširili na spoznaju o ostalim polarnim životinjama te okruženju u kojem žive. Djeca su razvijala spoznaju također kroz razne knjige za djecu o polarnim životinjama gdje su saznali koje još životinje žive na Arktiku i Antarktici.

Kako bi još bolje pojmili i prostorno se orijentirali, djeci je bio ponuđen globus gdje smo saznali gdje se mi nalazimo, a gdje se nalazi Sjeverni i Južni pol.

Obzirom da smo kroz aktivnosti od životinja i Antarktike dosli do Planeta Zemlje i kontinenata, te obzirom da smo aktivni na našem projektu Svemir odlučili smo sve to povezati u cjelinu te kraj mjeseca provesti aktivnostima na temu Svemir. Kroz različite aktivnosti nastojali smo kod djece razvijati finu i grubu motoriku šake, poticati razvoj divergentnog mišljenja, taktilne i vizualne percepcije te emocionalne osjetljivosti djece za važnost očuvanja našeg životnog prostora te očuvanja naše planete Zemlje. 

Pred sam kraj mjeseca odlučili smo posjetiti šumu. Dolaskom u šumu proučavali smo koru drveta, gledali stabla, uspoređivali boje lišća, istraživali tko sve živi na kori i ispod kore drveta.

Slušali smo, šuškanje lišća, mirisali biljke i dodirivali smo sve što se nalazilo oko nas i tako u potpunosti doživjeli šumu. U šumi smo sakupili grančice, lišće, mahovinu, kore drveta, češere te smo ponijeli sa sobom u vrtić kako bi mogli dodatno istražiti.

21. siječanj Međunarodni dan zagrljaja

Žabice su obilježile Dan zagrljaja, te razgovarale o ljubavi, vrstama zagrljaja te izrazima ljubavi i prijateljstva. Pogledajte vrste zagrljaja…

Scroll to Top