Aktivnosti Žabica u svibnju

Djeca uče u igri te uz istraživačke i druge aktivnosti koje su za njih svrhovite, tj. neposrednim iskustvom s raznovrsnim resursima učenja. S obzirom na to da je proljeće tu, sve buja i raste, djeca odgojne skupine “Žabice” sadila su  povrtnice, stjecala naviku brige o biljkama te razvijali pozitivne odnose i stavove prema prirodi.

Kroz provedene aktivnosti imali su priliku steći nove spoznaje i znanja, aktivno sudjelovati, istraživati prirodu i okoliš, biljke i životinje, te navike ljudi i njihove mogućnosti i brigu za okoliš u kojem živimo.

Svakodnevni boravak na svježem zraku djeci pruža mnoge blagodati te mu, zbog toga, u našem vrtiću pridajemo izuzetno veliku pažnju, pa tople proljetne dane koristimo da sve više vremena boravimo na otvorenome.

Aktivnostima na zraku potičemo djecu na spretnost, vježbanje različitih pokreta, usvajanje motoričkih vještina i potpuno zadovoljavamo potrebu djeteta za kretanjem i igrom. Djeca u neposrednom kontaktu sa zemljom, blatom i pijeskom dobivaju mogućnost razviti taktilnu percepciju. Istražujući tlo i pronalazeći u njemu različite životinje otkrivaju svijet prirode kojoj pripadaju, uče o zakonitostima i promjenama kroz godišnja doba.

U sklopu obilježavanja Dana Općine Mače je u petak, 13. svibnja 2022. godine, održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Mače i otvorenje Dječjeg vrtića Mačići. Djeca odgojne skupine Žabice izvela su plesnu kazališnu predstavu “Mačke i psi” te svojim nastupom razveselila i nasmijala mnogobrojne uzvanike svečanosti.

U ponedjeljak, 23. svibnja 2022. dječji vrtić Mačići posjetio je djelatnik Policijske postaje Zlatar Bistrica kako bi djecu srednje i starije odgojne skupine pobliže upoznao sa zanimanjem policajca. Kako se treba ponašati u prometu, kako i gdje sigurno prijeći cestu, što sve od opreme u svome radu koristi policajac, samo neka su od pitanja na koja su djeca dobila odgovor tijekom zanimljivoga razgovora s istim. Zajedničko druženje završili smo razgledavanjem policijskog auta uz zvuk raznih sirena koje su posebno oduševile sve prisutne mališane. U znak zahvale, djeca su mu poklonila slike koje su vrijedno i marljivo sami izradili.

Dana 25. svibnja 2022. djecu iz dječjeg vrtića Mačići posjetili su i razveselili članovi DVD-a Mače. Na parkiralištu ispred vrtića, okupljene mališane pozdravila je Zapovjednica DVD-a i ostali članovi Društva te su djecu upoznali i prezentirali im opremu koja je neophodna svakome vatrogascu prilikom odlaska na intervencije. Zašto je potrebna zaštitna kaciga, zaštitno odijelo, čemu ono služi saznali su iz razgovora s istima. Vatrogasci su djeci pokazali razna vatrogasna vozila, a kako je to biti vozač istoga željela su isprobati sva djeca. Nakon razgledavanja vozila uslijedila je vježba gađanje mete brentačama te gašenje požara pravim velikom crijevom koje je posebno razveselilo djecu. Oduševljenju nije bilo kraja! Nekolicina najhrabrijih isprobala je i vatrogasnu kacigu i odijelo. Uh, kako su bili ponosni! Tko zna, možda se baš među njima krije budući vatrogasac!

Druženje smo priveli kraju čašćenjem uz sladolede, prigodne bojanke i letke koje su nam pripremili i osigurali članovi DVD-a. Sa željom da imaju što manje intervencija u budućnosti, te u iščekivanju ponovnog susreta ispratili smo ove vrijedne i hrabre ljude.

Kako bismo obilježili Svjetski dan sporta odgojiteljice i trener nogometnog kluba “Gaj“ Mače organizirali su sportske aktivnosti na nogometnom terenu. Djeca su imala priliku družiti se i razvijati svoje motoričke sposobnosti kroz poligon s različitim preprekama, gađanjem u gol, skakanjem u vrećama, a natjecateljskim  igrama razvijali su brzinu i natjecateljski duh.

U predškolskoj dobi važno je steći naviku bavljenja sportom, a onda će s vremenom sport postati i potreba. Zbog svega navedenog kod predškolske djece važno je njegovati pozitivan odnos prema tjelesnim aktivnostima koje bi se trebale nastaviti i u budućnosti.

Scroll to Top