Mjesec prosinac vežemo uz zajedništvo, veselje, mir i ljubav

Stigao nam je i zadnji mjesec u godini. Mjesec prosinac kojeg vežemo uz zajedništvo, veselje, mir i ljubav. Upravo tako smo ga i mi proveli u vrtiću uz razna zajednička događanja, rado viđene goste, pjesmu, ples i igru.

Na početku mjeseca pripremali smo se za dolazak Svetog Nikole izrađujući čizmice i zamišljanju naših želja. Raznim prigodnim pričama i slikovnicama skrenuli smo pozornost na važnost skromnosti, zahvalnosti na svemu što imamo te da su zapravo nematerijalne stvari najvrijednije što imamo. Radosna srca dočekali smo Svetog Nikolu koji je posjetio naš vrtić i svima podijelio prigodne poklone. Također, imali smo prilike uživati u lutkarskoj predstavi o svetom Nikoli i čizmicama koju je pripremila odgojiteljica Marina. Govoreći o zajedništvu, moramo spomenuti da smo uz pomoć Pčelica, Žabica i načelnice Mladenke Mikulec okitili veliku jelku u našoj dvorani te se zajedno veselili uz božićne pjesme i fritule. Isto tako, uživali smo na svečanom ručku na kojem smo pokazali svoje manire i lijepo ponašanje.

U ove hladnije dane nije neobična pojava prehlada i sličnih bolesti. Zato je naša zdravstvena voditeljica Sanja odlučila održati zanimljivu i poučnu radionicu u kojoj su se djeca, na njima primjeren i shvatljiv način, upoznala sa pojmom virusa i bakterija. Pomoću slikovnice „Mrljek i Prljek“ djeci je prikazano gdje se sve virusi i bakterije nalaze te kako se sprječava njihovo nastajanje odnosno prenošenje. Razne vrste virusa i bakterija zdravstvena voditeljica djeci je približila u obliku plišanih igračaka, a imali su prilike vidjeti ih i pod mikroskopom. Radionicom je potaknuta svijest o mogućim opasnostima te načinima prevencije bolesti.
Kroz mjesec su se izmjenjivale razne aktivnosti u svim centrima naše sobe za boravak, no nekako smo se najviše veselili izradi božićnih ukrasa, pjevanju božićnih pjesama te pripremi za nadolazeće blagdane. Prošetali smo tako do crkve Blažene Djevice Marije u Maču gdje smo imali prilike vidjeti postavljene jaslice u kojima su djeca uživala te znatiželjno propitkivala svoje odgojiteljice o svim likovima koje su zamijetili. Po povratku prošetali smo kroz novouređeni park duž kojeg su postavljeni prekrasni ukrasi i lampice.

Pripremajući se za blagdane prisjetili smo se nekih starih običaja u svrhu očuvanja naše tradicije i kulture. Tako smo na blagdan svete Lucije posijali pšenicu u nadi da će nam nova godina biti plodna i uspješna baš kao i naša biljka koju smo svaki dan zalijevali i brinuli se o njoj. Samim time djeci usađujemo odgovornost i brigu za živo biće kao i posljedice rada i truda koje ulažu. Posudice za pšenicu ukrasili smo kako bismo je mogli pokloniti našim obiteljima, a uz to smo izradili čestitke pomoću naših odgojiteljica.

Na samom kraju ovog mjeseca, a i cijele godine, Leptirići Vam žele sretan Božić te uspješnu i sretnu 2023.!

Scroll to Top